Kristinehamn

Vad är staden känd för

I Värmlands län, norr om Sveriges största sjö Vänern ligger staden Kristinehamn. Kristinehamn, som innan det blev en stad kallade för Bro på grund av att det låg nära just en bro. På den tiden var Bro en marknads- och hamnplats och bron gick längs med riksvägen mellan Norge och Sverige. Det var även en bra handelsplats med tanke på att Vänern ligger intill staden, som gjorde att handelsmän och människor som reste på Vänern möttes vid bron. Kristinehamn är alltså en stad med mycket historia, och med många museum som kan skildra denna historia. Men det finns även en del andra museum och saker som visar en annan sida av staden, nämligen konsten och de kända konstverk och konstnärer som haft med staden Kristinehamn att göra.

Kristinehamn konstmuseum

Konstmuséet i Kristinehamn är en gammal panncentral i stadsdelen Marieberg, och erbjuder en fin utsikt över Vänern och det härliga promenadstråket. Kristinehamns konstmuseum har haft många världskända konstnärer genom historien, för att nämna några har exempelvis Henri Matisse och Pablo Picasso haft verk med på olika utställningar. Även svenskarna Stina Wollter och Sara Danius, samt finländaren Alvar Aalto. Även om konstnärer som Matisse och Picasso funnits med på utställningar arbetar muséet främst med konstnärskap från idag, samtidskonst, och med hjälp av deras så kallade vänförening delas dessutom ett stipendium ut varje år för att ge oetablerade konstnärer möjligheten att visa upp deras konst. Dessutom fokuserar muséet mycket på den konst och de verk som är skapade av konstnärer med någon slags relation till regionen. En större del av samlingen består av donationer, från exempelvis Bengt och Stig Olson. Medan Bengt Olson nu för tiden bor i Paris och är känd för utsmyckningar av byggnader i just Paris, bodde Stig Olson i Kristinehamn där han även verkade. Han finns även representerad på många av de betydelsefulla muséer runt omkring i Sverige. Förutom att uppvisa konst och utställningar är det pedagogiska arbetet mycket viktigt för muséet, där ett program med exempelvis audioguide för skolklasser och även allmänheten skapas vid varje utställning. Vid muséet finns även en butik som erbjuder ett varierat utbud av olika konsthantverk, grafik och smycken gjorda för hand. Dessa är dessutom anknutna till staden, lite som souvenirer.

Evenemang

Under 2023 och med inledning redan nu i Januari, kommer en del olika utställningar bli tillgängliga för dem som är sugna. Under nästan tre månader, från 8 Januari till 21 April kommer utställningen ”Sommaren har inga väggar” att visas, från Kristinehamnsfotografen Mats Holmstrand i Kristinehamns Historiska Museum. Utställningen består av bilder som Mats med sin kamera tagit på en grupp barn som spenderade sommaren 1964 på Vålön, som ligger i Kristinehamns skärgård. Kristinehamns bildarkiv har bearbetat och skrivit ut bilderna från originalfotografierna som kommer från Stockholm och det Nordiska muséet där. Från 13 Januari till 29 Januari, visas dessutom ”Evigt stolt i evigt ljus”, av Sara Danius och modet i Konstmuséet. Utställningen är om mode, kommunikation, identitet och couture. Sara är förutom sin konst även en känd essäist, professor i litteraturvetenskap och är dessutom Svenska Akademiens första kvinnliga sekreterare. I just denna utställning utgår dem ifrån hennes fyra nobelklänningar som konstverk. Mellan 13-14 Januari kommer även Lasse Kajtorp, sonen till den kända och lokala konstnären Hans Kajtorp visa en utställning på hans abstrakta måleri med akryl. Lasse har under senare år satsat på en mer abstrakt konst och testat olika tekniker med bland annat diskborste som pensel. Denna utställning kommer äga rum i Galleri Vågen i Kristinehamn.

Offentlig konst i Kristinehamn

Kommunen Kristinehamn har en hel del offentliga konstverk, bland annat från Pablo Picasso. Utanför Kristinehamns konstmuseum i Marieberg finns två konstverk, den ena ”Oui”, och den andra ”Kolonn”. Skaparen av Oui är Carl Nesjar och invigdes år 1964, och konstverket är en skulptur av blästrad naturbetong. Verket Kolonn, är skapat av Bengt Olson och är också en skulptur, även den av samma material som Oui. En person vars tre verk ingår i Kristinehamns offentliga konstverkssamling, är Erik Rafael-Rådberg. Han låg bakom konstverken ”Daphne”, ”Axel Broström”, ”Ernst Larson”. Konstverken är utspridda i kommunen, där den ena ligger vid Rådhusparken, och dem andra vid Björneborgs kyrka samt Fermgatan, som en del av Broströmska stiftelsen. Den kanske mest kända kommer från Pablo Picasso, och brukar kallas för antingen ”Kvinnohuvud” eller ”Jacqueline”, eftersom att den ska föreställa Pablo Picassos hustru som hette Jacqueline. Skulpturen är cirka 15 meter hög och ligger vid Vänern, mer exakt vid Vålösundet.

Lämna ett svar