Foto- och konstmuseum i Västergötland

När man hör ordet konst, så tänker man kanske främst på länder som Frankrike och Italien, eller städer som Rom och Paris. Första tanken är kanske också kända verk och konstnärer som levt för länge sedan, vilket inte är konstigt. Detta innebär dock att man kanske ofta ignorerar eller glömmer bort den konst som är synlig idag, i andra delar av världen och i Sverige för den delen. Faktum är att Sverige har ett stort utbud av olika konstmuseum, och detta inlägg kommer att tillägnas några av dessa, framförallt i sydvästra delen av Sverige, närmare bestämt Västergötland. De museum som kommer listas är för dem som är sugna på konst från 1900-talet till idag.

Abecita konstmuseum i Borås

Först ut är Abecita konstmuseum i Borås som består av en unik samling grafik/foto samt popkonst. Innehållet är internationellt från Europa och USA, men även nordisk textilkonst som blivit prisbelönt. Det tillkommer ofta nya utställningar men muséet består såklart även av fasta verk från exempelvis Richard Hamilton som ses som grundaren av den så kallade popkonstnärliga vågen. Även Andy Warhol har en del fasta verk på Abecitas konstmuseum i Borås. Deras unika popkonst samling utgår från genombrottsåren på 1960-talet med kända verk från varje decennium ända till idag. Som sagt består finns verk från Andy Warhol, men även Bourgeois, Bacon, Hockney och även Rauschenberg. För den som är intresserad av foto finns det förutom den ordinarie popkonstsamligen även olika fotoutställningar. Här finns allt från både svenska samt internationella fotografer, och är du verkligen intresserad finns det även möjligheter att vara med i olika nybörjarkurser och kvällar med föreläsningar. Det finns även en chans att delta i heldagars workshops med olika kända fotografer.

Borås konstmuseum

I samma stad, finns Borås konstmuseum som även den bygger på 1900-talskonst med en samling som ständigt växer. Oftast brukar Borås konstmuseum visa tre olika utställningar parallellt med varandra, där det finns bibliotek, restaurang och infocenter i kulturhuset där detta museum är placerat. Som ni märker är Borås en stad med mycket konst, och staden arrangerar även en skulpturbiennal (skulpturutställning), ”Borås skulpturbiennal” och ”No Limit Street Art” som gjort att Borås är en av Europas med intressanta stadsgallerier. Själva muséet bestå av tre våningar bestående av samtidskonst och en massa kreativitet. Konsten liksom utställningarna består av både nationella som internationella verk, men är framförallt full av svensk samtidskonst. Det mest attraktiva med detta museum är fokuset på skulptur och rörlig bild, samt känslan av lokal konst då en del verk har band till Sjuhäradsområdet, som är en historisk informell region i Västergötland. Även på detta museum har du möjlighet att ta del av olika workshops och liknande.

Nordiska Akvarellmuséet

I Tjörn kommun i Skärhamn, kan du ta del av konstutställningar från hela världen, lyssna på föredrag som intresserar dig, och mycket annat. Du får även chansen att själv testa konsten att måla med akvarell, gå på en konsert och äta god mat. Är du mer intresserad av konsten rekommenderas en guidad tur som tar dig igenom olika utställningar, men det går även bra att på egen hand titta igenom konsten. Det finns även en öppen verkstad där du kan stanna för att måla, och muséet erbjuder både ”prova på pass” samt konstnärsledda tredagarskurser. I muséets butik hittar du också olika sortiment av souvenirer, tillbehör för din akvarellmålning, affischer, konstböcker samt kataloger från muséets egna utställningar. Något som är märkvärdigt med detta museum är att det öppnade 2000 och på väldigt kort tid blivit en slags institution för akvarellkonst i främst Norden men även Europa. Kanske för att de också ger utrymme för nybörjare och inte bara professionella, genom att de har öppna samlingsrum och gästateljéer för alla som vill prova på de olika vattenfärgsteknikerna.

Löfwings Ateljé & Krog

Naturmålaren och konstnären Göran Löfwing har i Broddetorp strax utanför Falköping öppnat en egen ateljé med restaurang, café och utställningar. Löfwings erbjuder inte bara konst, utan även god mat och trevliga möten, som dem beskriver det. Både pågående och färdigställda verk går att upptäcka här, och det går dessutom bra att övernatta på Löfwings. Boendet ligger intill huvudbyggnaden där restaurangen för frukost, middag och/eller fika finns för din konsumtion. I butikshandeln till Löfwings, eller rättare sagt gårdsbutiken, finns affischer, brickor, glasunderlägg och järnsmide med olika motiv från Göran själv. Som tidigare nämndes, erbjuder Löfwings Ateljé & Krog mycket mer än bara konst, utan det är ett ställe dit du kan åka med familj eller vänner för att njuta av det lugn som Broddetorp bjuder på.

Lämna ett svar