Gallerier och fotoglädje i Göteborg

Kännetecken

På västkusten finns Sveriges andra största stad Göteborg, och här finns de välkända högskolorna och universiteten Chalmers och Göteborgs Universitet. Även den attraktiva och faktiskt nordens största nöjespark Liseberg. Förutom berg- och dalbanor erbjuder Liseberg även föreställningslokaler samt en anlagd skulpturträdgård. Göteborg ligger dessutom när en viktig hamn för Sverige, och Göta älv som rinner utanför staden och de många kanalerna i staden påminner lite om den holländska stilen. I många städer kan konst hamna lite i utkanten av andra kännetecken, men i Göteborg är konsten mycket uppskattad och stor del av staden. Det märks på alla gallerier, konsthallar och museum som finns i staden. Även den stora entusiasmen för foto och andra typer av konst.

Gallerier

En kort promenad från Vasagatan, och på Molinsgatan ligger ett galleri som främst fokuserar på internationellt samtidsmåleri, men även fotografi och skulptur. Nevven Gallery, som grundades år 2015 av två konstnärer, och i dagsläget drivs det tillsammans med Statens Konstråd, samt Göteborgs stad- och stadsbibliotek. Här hittar du som sagt allt från måleri till skulptur och fotografi, och i programmet till Nevven Gallery finns nya som etablerade konstnärer från Nordamerika och Europa. Men även några av de mest populära och intressanta konstnärerna från Skandinavien. Sedan finns även Miva Fine Art, som funnits med länge i Sverige, och faktiskt är ett av landets största gallerier inom den konst som främst uppvisas där, den internationella popkonsten. Miva Fine Art har som sagt funnits med länge, och grundades år 1986 och har sedan dess etablerat sig i inte bara Göteborg, utan storstaden Malmö också. Precis som på många andra gallerier och museum finns det både konst från nya och redan etablerade konstnärer på Miva Fine Art. Detta galleri erbjuder både regelbundna utställningar till allmänheten i olika teman, men även privata visningar för dem som är intresserade.

Göteborgs Konsthall

I Göteborgs konsthall finns det utställningar med internationella som svenska konstnärer, och hallen är inrymd i en mycket gammal byggnad från 1923 och ligger vid Götaplatsen i centrala Göteborg. Både solo- och grupputställningar uppvisas här, men huvudfokuset ligger vid samtidskonsten. Konsthallen är såklart alltid fri för alla och fria visningar, och utöver olika schemalagda visningar finns det även chans för pågående utställningar för bokade grupper på ungefär 30 personer. Då går det att boka in guidade visningar, föreläsningar och olika aktiviteter för unga och barn.

GKF – Göteborgs Konstförening

I inledningen av detta inlägg beskrevs det hur konsten spelar en stor roll i staden, och att det finns ett stort engagemang för just konsten. Ett exempel på det är GKF, Göteborgs Konstförening som är ett klassiskt galleri och mötesplats för konstintresserade människor. Föreningen har funnits länge, sedan 1854 och att den finns kvar än idag är ett bevis på att deltagandet kring konsten är stort. På Kastellgatan har de dessutom två gallerier, ett stort och ett litet, eller ”Stora” och ”Lilla” som dem kallar det. Kastellgatan ses även som en av stadens mest galleritäta gator. I dessa gallerier visas olika utställningar i varierande konstformer, men huvudfokus samtidskonst även här. Det som presenteras är bland annat skulptur, teckning, måleri men även grafik och keramik.

FFG – Fotografiska föreningen i Göteborg

Apropå konstföreningar finns även Fotografiska föreningen i Göteborg, som har en massa olika bildgrupper som går att delta i. För att nämna några så har de en grupp för porträtt intresserade, en för bildanalys, samt gatufotograferna och sport. För att bli medlem krävs först och främst ett intresse för bild och foto, men även att vilja göra det med flera andra människor och alltså var del av något större. Något som är bra med denna förening är att du knappast behöver vara något proffs, utan det är till största del alltså en intressefråga. För att ge lite insikt kring hur det kan se ut i en grupp så kommer lite info nedan.

FFG – Bildanalys

Denna grupp är för medlemmar i föreningen som gärna diskuterar kring olika bilder. Det som krävs är att man som medlem bidrar till att föra en kontinuerlig diskussion kring bilderna så att de förs framåt. Max antalet publikationer är 2 bilder i veckan, där du som medlem också behöver ge kritik eller feedback till någon annans bild. När du publicerat din egna bild är det rekommenderat att skriva en längre rad om bilden och gärna några meningar kring olika punkter du vill ha kritik på, som exempelvis vilken typ av känsla en bild ger de andra.

FFG – Gatufotograferna

Precis som det låter är denna grupp för den som har ett intresse för gatufoto. Enligt förening handlar gatufotografi om att fånga eller avbilda den urbana miljön där olika händelser och människor precis framför ens ögon ses som objekten. Och i denna grupp arrangeras dessutom olika utflykter för att utveckla fotandet av just gatan, och alla är precis som de andra grupperna välkomna oavsett vilken typ av färdighet och erfarenhet du har med kameran.

Lämna ett svar