Örebro som konststad
Nära en av Sveriges största sjöar Hjälmaren, har vi den fjärde största staden till ytan, nämligen Örebro. I Örebro finns mycket att göra och se, som exempelvis Wadköping som med de gamla trähusen och gårdarna skildrar en äldre bebyggelse och stadsmiljö av Örebro. Där finns även en del utställningar, caféer och restauranger, samt bageri och handelsbod. Det kanske mest kännetecknande för staden är Örebro slott, som är en mycket historisk byggnad och blivit ett av stadens största sevärdheter. Utöver detta är Örebro även en mycket konstfull stad med konst i olika former. Exempelvis finns Örebro konsthall, som är en kommunal konsthall med fokus på samtidskonst. Här visas aktuell konst i olika perspektiv, nationellt som internationellt men också regionalt. Den mesta internationella konsten hittar man vid Örebro Open Art som är en friluftsutställning med mestadels modern konst. Förutom slutna konstutställningar och hallar finns det massor av konstverk utomhus placerade på olika sätt runt omkring i Örebro, som bidrar till att skapa en mer attraktiv stadsmiljö. Många av dem är skapade på initiativ från kommunen, men en del är även donerade. Eftersom att Örebro har över 200 verk utplacerade i kommunen är det svårt att lista alla, därför listas några konstverk från olika ställen i staden nedan.
Idrottshuset
Intill Behrn Arena, fotbollsarena till superettan laget Örebro SK, och bakom Sveaparken finns två verk vid eller i Idrottshuset. Den ena är ”Idrottsmosaik” av Filippa Arrias som invigdes år 2014. Detta är en oljemålning som finns och är specifikt gjord för Idrottshuset, och visar olika sidor av vad sport kan innebära. Den speglar lek, prestation, samarbete, samhörighet och inte minst tävlan. Inspirationen är olika känslofyllda ögonblick från diverse dagstidningar och sportsidor. Filippa Arrias målning kan anses vara en ovation till den variation av sporter och utövare som finns samt uppskattning över människans och kroppens möjligheter. Det andra verket, utanför Idrottshuset heter ”Bogey” och är en stålskulptur skapad av Kimmo Schroderus, som invigdes år 2011. Anledningen till namnet var på grund av att varelsen Bogey kan ses som både skrämmande och gripande på en och samma gång. Kimmo själv såg varelsen som en vän på grund av att de tillbringat så mycket tid tillsammans, vilket är förståligt. Verket består av 600 ihopsvetsade stålbitar som vägen 5000 kg.
Stadsparken
Stadsparken är fyllt med konstverk, och med tanke på att det är en park är konstverken till mestadels inspirerade av naturen. Vi kan börja med Lillan Kullgrens ”Rävarnas Picknick” som invigdes år 1991, som är två rävar i en sandlåda intill en lekpark. Detta gör att dessa rävar ofta blir lekobjekt för barn som leker vid lekparken. Ett annat riktigt häftigt verk i parken är ”Inträdet” av Torbjörn Lindgren, som med sin unika motorsågsskulptering skulpterat ut Örebros kända byggnader ur en alm. Två av dem kända byggnaderna som finns på Torbjörns verk är rådhuset och den kända svampen. Detta verk invigdes år 2008 i Örebro. Ett äldre konstverk i Stadsparken är ”Hjortdjur” av Arvid Knöppel, från 1953. Arvid hade hela sitt liv varit intresserad av djur och natur, och hade dessutom ett eget vilddjursreservat i Värmland. Där brukade han i lugn och ro studera sina fyrbenta modeller.
Slottet och Slottsparken
Självklart består den kända slottsparken och öarna omkring även av konstverk. På själva slottsparken finns ”Svunnen tid och nya tider” som invigdes år 2001 av Per Petersson. Skulpturen ska föreställa en omvänd fontän och är byggd så att en stark virvel bildas i mitten, som i sin tur suger ner vattnet. På kvällstid när det blir mörkt finns ljuskablar på undersidan, som med en blå färg långsamt förändras. Materialet som den övre delen består av är konstbetong eller terazzo som det också kan kallas. Över de Östra Strömbron på andra sidan av Slottsparken finns ”Kristusbäraren”, som är baserad på en legend om en jätte som jobbade med att bära människor över en flod. Anledningen till att den heter Kristusbäraren är för att jätten bar Jesus över floden och blev ett skyddshelgon.